Ljuset - Sambandet mellan slutare och bländare

Jag tycker att bilden som jag lånat från Högskolan Skövdes hemsida ger en väldigt klar bild om hur slutaren och bländaren samarbetar tillsammans. Det med rörelseoskärpa och skärpedjup ha jag ju gått igenom lite i de tidigare inläggen Slutartiden och Bländaren. I detta inlägget tänkte jag gå igenom sambandet mellan slutare och bländare.
Som ni kanske förstår på bilden under så går det att få samma exponering alltså samma ljus på bilden även fast du har slutartiden i två helt olika lägen bara att du får ändra bländaren då också.
Såhär fungerar det.

Stor bländare - Mycket ljus
Liten bälndare - Lite ljus

Lång slutartid - Mycket ljus
Kort slutartid - Lite ljus


Så om du har en exponering som du tycker är perfekt men vill ha lite mindre skärpedjup så tar du en större bländare medans du kortar ner slutartiden.
Man kan inte förklara det så mycket bättre än de gör på bilden.


Exempel från bilden
ALTERNATIV 1 Bländare f/2 och slutartiden 1/1000 ger samma exponering alltså ljus som
ALTERNATIV 2 bländaren f/8 och slutartiden 1/60
Alt 1 så får du lite rörelseoskärpa och lite skärpedjup
Alt 2 så får du mer skärpedjup men risken för rörelseoskärpa är större.

Exempel som inte finns på bilden
Nu kanske folk tror att man bara kan använda bländaren f/8 med slutaren 1/60 och så är det ju verkligen inte. Du kan likaväl använda bländaren f/8 tillsammans med slutaren 1/125 och då är det samma exponering som om du skulle ha t.ex. bländaren f/16 tillsammans med 1/30.
Tex. (f/8 + 1/125) & (f/11 + 1/60) & (f/16 + 1/30) = Samma exponering

Detta tar ett bra tag att lära sig. Jag kan det inte 100% i praktiken heller men det är bara att öva. Vet att det kan låta komplicerat och mycket men när man väl kommit in i det så märker man att det bara är att testa lite när man väl kan grunderna. Ett tips är att försöka exponera någorlunda rätt i allafall. Det kan du läsa om --->här<---.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0